In response to the needs of a vital congregation, with the 80 years long history, RPP Architects designed a new house of worship to be built on this same site as an existing church. The old deteriorated structure did not meet contemporary building codes and functional congregation requirements. The process of applying for a Conditional Use Permit was successful due to early collaboration between Architects, Planners, and local Church Building Council.

This project combines worship space with facilities needed for education and social functions of an established congregation. The 9,300 sq.ft. facility includes sanctuary choir, vesting area, meditation/chapel room, community hall, administrative offices, classrooms, nursery room, and kitchen.

The proposed scale of the church fit into the local residential neighborhood.  Simple traditional forms are accented by tasteful massing of the front entry finial wall, which literally and in metaphor creates a pass between sacrum and profanum, between religious world and daily life. The white stucco facade is accented with a few bright and vibrant colors, nostalgic threads to the rich cultural tradition of the congregation.