Hillside View Development

The Hillside View development is one of the projects that demonstrates RPP’s ability to think innovatively. The site planner envisioned a small-town feel in the middle of an urban area. The eleven single family homes create a streetscape as no other in Long Beach. The hillside homes gently cascading down Gundry Avenue are unified by scale and concept of elevations, and yet, custom details and roof lines provide colorful diversity. Walking down the street brings to mind the famous streets of San Francisco. The homes are facing the open space of a golf course range, above which home owners can admire a view of downtown Long Beach and the hills of Palos Verdes.

Hillside View Development - Construction Phase

Hillside View Development – Construction Phase

The site design inspiration originated from the dynamic interaction between the client, the surrounding residential neighborhood, the site planner, and the city planners, which resulted in the integration of site engineering, view impact mitigation, street improvement, and small lot subdivision. RPP Architects conducted several community meetings, planned commission presentations, and were successful in obtaining approvals for the specific plan and land entitlements for eleven residences, with approximately 3,000 Sq. Ft. of floor area each, with 4 bedrooms, 3 bathrooms, and over-sized garages.

Hillside View Development - Site Proposal

Hillside View Development – Site Proposal

Anaheim

The corner of Anaheim and Roswell is a perfect example of an urban and high population density area of Long Beach. In this context, the designer wanted to make a statement as to what constitutes a living in a modern city, a place of happening, speed, ideas, and mobility.

The main goal of the design is to create a unique, interesting, and memorable architectural expression. The shapes, pop-outs, recessions, generous balconies, angles of walls, and roof lines bring vibration and break the horizontal massing of the building. The materials are contemporary, with smooth stucco and metal siding. Modern aesthetics and design is applied to the stucco walls with a line of screeds. The contemporary accent colors are fit for the urban feeling of street mixed with the Southern Californian sunny climate.

Anaheim and Roswell - Rear

Anaheim and Roswell – Rear

On the exterior perimeter of the building draught resistant plants contrast with the lush, green, interior courtyard, which creates the feeling of oasis and rest place in a busy and vibrant city.