Hillside View Development

The Hillside View development is one of the projects that demonstrates RPP’s ability to think innovatively. The site planner envisioned a small-town feel in the middle of an urban area. The eleven single family homes create a streetscape as no other in Long Beach. The hillside homes gently cascading down Gundry Avenue are unified by scale and concept of elevations, and yet, custom details and roof lines provide colorful diversity. Walking down the street brings to mind the famous streets of San Francisco. The homes are facing the open space of a golf course range, above which home owners can admire a view of downtown Long Beach and the hills of Palos Verdes.

Hillside View Development - Construction Phase

Hillside View Development – Construction Phase

The site design inspiration originated from the dynamic interaction between the client, the surrounding residential neighborhood, the site planner, and the city planners, which resulted in the integration of site engineering, view impact mitigation, street improvement, and small lot subdivision. RPP Architects conducted several community meetings, planned commission presentations, and were successful in obtaining approvals for the specific plan and land entitlements for eleven residences, with approximately 3,000 Sq. Ft. of floor area each, with 4 bedrooms, 3 bathrooms, and over-sized garages.

Hillside View Development - Site Proposal

Hillside View Development – Site Proposal

Feinberg’s Warehouse

This project involved the architectural design of three warehouses for an industrial developer.

New construction of 5,000 square feet each, CMU buildings for use as an office and warehouse space in Signal Hill. The project required substantial site work planning and engineering to access utilities. The three small warehouses are samples of inventiveness in the field of industrial design.

The geometrical form was directed by the function of warehousing, the amount of cubical feet that the facility requires, and low construction cost for this type of occupancy.

RPP Architects proposed an unusual entry facade adding attractiveness to this functional building. To differentiate from other local warehouses, the designers introduced a wavy roof top and strong diagonal breaks between materials in front elevation.

Four major materials used in the front facade design were CMU, stucco, metal elements of doors and canopy, and glass openings. The most important part in the creative process were relationships of shapes, forms, sizes, and colors of those elements.

The use of white stucco breaks up the massive 30′ high CMU wall. A split line in the middle points to two functions the facility carries: on the left, warehousing with truck access doors inserted in the CMU; on the right, human operations with offices and an entry store front door insert in the smooth stucco.

The developer claims success of buildings design not only on “curb appeal,” but also on sustainable building elements, large skylights for day lighting, and a permeable driveway.