Beach Villa on Bluff Place

This elegant, contemporary oceanfront villa is the result of artful, clever, and ingenious design that provides two functional dwellings. The Beach Villa is one of three custom homes that RPP Architects designed on Bluff Place in Long Beach, California.

Inspiration for the Beach Villa came from Mediterranean architecture, where light color stucco and generous tile work are paramount. However, large window openings allowing ocean and peninsula panoramic views are a modern and technologically advanced feature of this twenty-first century villa.

Even with very limited square footage and a structure housing two separate units, the sculptured form allows for decks and openings for direct exposure to the ocean breeze.

Beach Villa on Bluff Place - Plan

Beach Villa on Bluff Place – Plan

In this project, RPP Architects acted as the planning liaison, coordinated Coastal and Zoning permits, and processed the Building plans until a Building Permit was issued.

Ebel Auditorium to Loft Conversion

The Ebel Club Auditorium building conversion is an interesting example of innovative thinking in creating new residential possibilities. The developer and architect converted the historical landmark auditorium through spatial transformation of its volume and insertion of eleven residential lofts within the existing exterior.

The one and two-level loft sizes vary from 1,200 to 2,290 Sq. Ft. The existing envelope of an old auditorium building allowed for creating unique lofts with high ceilings on the first floor and two story units on the second level. Roof truss elements seem to perforate new wall divisions and appear in unusual places, rcreating a feeling of modern art.

Ebel Auditorium Lofts - Interior

Ebel Auditorium Lofts – Interior

The modern loft living spaces are reinforced by concrete floors and walls, 8′ high doors, and exposed duct and steel construction elements. The top units mezzanine provides access to a small secluded roof deck with a magnificent view of the Long Beach skyline view. One of the most serious problems the Architect had to resolve was the amount of lighting in the residential lofts, which was quite different from that needed in the dark auditorium. The eastern-facing façade is pierced with large windows, doors, and assembly openings, and enriched with far extending private balconies. The front historical façade and entry were preserved in original form. RPP Architects provided historical landmark designation assistance, land entitlements and timely processing of the building permits as well as construction support services.

Alpert Metal Recycling Facility

Spatial planning, program design, and architectural design for relocation of the recycling facility. The project required a Conditional Use Permit and Negative Declaration approval for a new business license, as well as a building code and fire code compliant design for the facility with the square footage in excess of 100,000 square feet.

 

Alpert Metal Recycling Facility - Entrance

Alpert Metal Recycling Facility – Entrance