Hilltop Residence for Mr. McCune

Located at the top of Signal Hill, this sophisticated urban villa’s most prized feature is an unprecedented 360 degree view of Long Beach, Catalina island, the Palos Verdes peninsula, and the pacific ocean. The residence has approximately 3,700 Sq. Ft., with 4 bedrooms, 4 bathrooms, 2 offices, and a 3 car garage,  with an elevator on all 3 levels. It is considered by professionals as the most amazing custom home ever built in the City of Signal Hill.

The biggest challenge faced in the project was compliance with the View Protection Ordinance enforced by the city of Signal Hill. Designer Bozena Jaworski conducted extensive community meetings, followed by public hearings of the Planning Commission. The plans were molded and modified to address neighbors concerns and mitigate the view impact. Finally, the entitlement to build the residence and the carriage house was granted by the Planning Commission.

The European-inspired exterior features a stylish tower element, to give the house impact when seen. Varied low-pitch roof lines, wrought iron balconies, tilt-turn awnings, and stone elements all make the structure pleasant to see.

McCune Hilltop Residence - Interior

McCune Hilltop Residence – Interior

The first floor has an elegant staircase leading up to the expansive second floor, with bedrooms, an adjoining gourmet kitchen, and covered decks with spectacular views of the Pacific Ocean. The elevator allows for easy access to the exquisite Owner’s retreat located on the third floor, where great views and absolute privacy provide a spa-like setting.

East Village

This development of single family homes provides entry level housing. The project was developed for the City of Signal Hill Redevelopment Agency.

Although “entry-level” is associated with cost-effective, modest, and modern architecture, this development proves that the right design can provide a sophisticated feeling to the homes. The Mediterranean-inspired urban houses gently blend into the existing neighborhood, with elevations rendered in refined detail and classic proportions.

Hillside View Development

The Hillside View development is one of the projects that demonstrates RPP’s ability to think innovatively. The site planner envisioned a small-town feel in the middle of an urban area. The eleven single family homes create a streetscape as no other in Long Beach. The hillside homes gently cascading down Gundry Avenue are unified by scale and concept of elevations, and yet, custom details and roof lines provide colorful diversity. Walking down the street brings to mind the famous streets of San Francisco. The homes are facing the open space of a golf course range, above which home owners can admire a view of downtown Long Beach and the hills of Palos Verdes.

Hillside View Development - Construction Phase

Hillside View Development – Construction Phase

The site design inspiration originated from the dynamic interaction between the client, the surrounding residential neighborhood, the site planner, and the city planners, which resulted in the integration of site engineering, view impact mitigation, street improvement, and small lot subdivision. RPP Architects conducted several community meetings, planned commission presentations, and were successful in obtaining approvals for the specific plan and land entitlements for eleven residences, with approximately 3,000 Sq. Ft. of floor area each, with 4 bedrooms, 3 bathrooms, and over-sized garages.

Hillside View Development - Site Proposal

Hillside View Development – Site Proposal

Tustin

Old Town is the heart of the City of Tustin’s heritage. In the route of El Camino Real, not far from the Spanish mercury mines on Red Hill, settlement here was driven by the abundance of fresh water. Gabrielino Indians, native trees, the Spaniards, and early settlers in Columbus Tustin’s town were nurtured in this small inspiring environment.

Here in this beautiful area, RPP Architects collaborated with the Tustin Planning Center on the design of mixed-use development in Prospect Village. The project provides housing, office, and retail development in Old Town along Prospect Avenue. The development is set to include 12 three-story town homes with retail and office space on the first floor, and two levels of residence on the top floors. A 9,000 Sq. Ft., two-story commercial building is being proposed on an adjacent parcel. Like other live/work developments, Prospect Village is targeted for the families of professionals such as architects, engineers, and lawyers. The developer has also hinted at the possibility of a coffeehouse, bookstore, or a dress shop. The two-story commercial building is slated for an upscale restaurant on the first floor, with some professional offices or shops on the second.

Sensitive to the historical meaning of the given location, the design team proposed brick veneer buildings with generous cornices, reminiscent of the existing, on-site UTT Juice building. To pay tribute to this characteristic, yetnon-salvageable, building, designers proposed the re-use of the most beautiful cornice parts on the existing building.

Tustin Mixed-Use Completed

Tustin Mixed-Use Completed

Insurance Exchange Building

Major demands in the housing market have caused revitalization and adaptive reuse of historical landmarks-often vacant and underutilized buildings. The Insurance Exchange building conversion to a mixed-use building is a great example of that trend, with a restaurant in the basement, retail stores on the ground floor, residential lofts on upper floors, and a new penthouse on top.

Insurance Exchange Building - Front

Insurance Exchange Building – Front

The building was designed in 1924 by architect Harvey Lochridge in the Renaissance revival style, and has terra cotta cladding with an outstanding polychrome terra cotta ornamentation. Our developer and architect planned for preservation and restoration of the historical facades of this building, which is an integral part of the Long Beach downtown landscape. The critical fire and building code safety requirements were incorporated in the interior renovation of the structure. The exterior fire escape was relocated, windows replaced or renovated, terrazzo and marble steps were cleaned, and the interior exit stairs were enclosed.

Ebel Auditorium to Loft Conversion

The Ebel Club Auditorium building conversion is an interesting example of innovative thinking in creating new residential possibilities. The developer and architect converted the historical landmark auditorium through spatial transformation of its volume and insertion of eleven residential lofts within the existing exterior.

The one and two-level loft sizes vary from 1,200 to 2,290 Sq. Ft. The existing envelope of an old auditorium building allowed for creating unique lofts with high ceilings on the first floor and two story units on the second level. Roof truss elements seem to perforate new wall divisions and appear in unusual places, rcreating a feeling of modern art.

Ebel Auditorium Lofts - Interior

Ebel Auditorium Lofts – Interior

The modern loft living spaces are reinforced by concrete floors and walls, 8′ high doors, and exposed duct and steel construction elements. The top units mezzanine provides access to a small secluded roof deck with a magnificent view of the Long Beach skyline view. One of the most serious problems the Architect had to resolve was the amount of lighting in the residential lofts, which was quite different from that needed in the dark auditorium. The eastern-facing façade is pierced with large windows, doors, and assembly openings, and enriched with far extending private balconies. The front historical façade and entry were preserved in original form. RPP Architects provided historical landmark designation assistance, land entitlements and timely processing of the building permits as well as construction support services.

Multi-Residential Experience

Over multiple decades of operating out of Long Beach, RPP Architects has provided project management, planning department liaison, and architectural services for numerous multi-residential projects. RPP’s website is just a selective representation of our capabilities and experience in this field. We have worked with the planning departments and property owners in Long Beach, Signal Hill, Los Angeles, Tustin, Compton, Carson, Garden Grove, Gardena, Downey, Anaheim, Torrance, Huntington Beach, Costa Mesa, Bell, Pacific Palisades, Santa Monica, and Seal Beach.

collage02

See more of our Multi-Residential work.

 

Emerald Villas

RPP Architects proudly presents this 123-unit condominium subdivision that survived the test of time. Its elegant moderate architecture and skillful integration of buildings in the medium density environment provided housing for the many of young professionals working in downtown of Long Beach.

The complex is designed in the podium style with a subterranean garage, an array of two bedroom floor plans and unit sizes. It has been extremely popular between buyers because of its proximity to the beach and downtown.

Situated on a full city block, designed by RPP Architects over 20 years ago shows the Architect’s forward thinking in the selection of durable exterior materials and functional site planning.

The architect incorporated modern amenities, lush interior courtyard, rooftop sun deck, heated pool spa and gym allow the homeowners enjoy the resort like ambiance. Successful resale value has proven its lasting design value.

Anaheim

The corner of Anaheim and Roswell is a perfect example of an urban and high population density area of Long Beach. In this context, the designer wanted to make a statement as to what constitutes a living in a modern city, a place of happening, speed, ideas, and mobility.

The main goal of the design is to create a unique, interesting, and memorable architectural expression. The shapes, pop-outs, recessions, generous balconies, angles of walls, and roof lines bring vibration and break the horizontal massing of the building. The materials are contemporary, with smooth stucco and metal siding. Modern aesthetics and design is applied to the stucco walls with a line of screeds. The contemporary accent colors are fit for the urban feeling of street mixed with the Southern Californian sunny climate.

Anaheim and Roswell - Rear

Anaheim and Roswell – Rear

On the exterior perimeter of the building draught resistant plants contrast with the lush, green, interior courtyard, which creates the feeling of oasis and rest place in a busy and vibrant city.