Beach Villa on Bluff Place

This elegant, contemporary oceanfront villa is the result of artful, clever, and ingenious design that provides two functional dwellings. The Beach Villa is one of three custom homes that RPP Architects designed on Bluff Place in Long Beach, California.

Inspiration for the Beach Villa came from Mediterranean architecture, where light color stucco and generous tile work are paramount. However, large window openings allowing ocean and peninsula panoramic views are a modern and technologically advanced feature of this twenty-first century villa.

Even with very limited square footage and a structure housing two separate units, the sculptured form allows for decks and openings for direct exposure to the ocean breeze.

Beach Villa on Bluff Place - Plan

Beach Villa on Bluff Place – Plan

In this project, RPP Architects acted as the planning liaison, coordinated Coastal and Zoning permits, and processed the Building plans until a Building Permit was issued.

Insurance Exchange Building

Major demands in the housing market have caused revitalization and adaptive reuse of historical landmarks-often vacant and underutilized buildings. The Insurance Exchange building conversion to a mixed-use building is a great example of that trend, with a restaurant in the basement, retail stores on the ground floor, residential lofts on upper floors, and a new penthouse on top.

Insurance Exchange Building - Front

Insurance Exchange Building – Front

The building was designed in 1924 by architect Harvey Lochridge in the Renaissance revival style, and has terra cotta cladding with an outstanding polychrome terra cotta ornamentation. Our developer and architect planned for preservation and restoration of the historical facades of this building, which is an integral part of the Long Beach downtown landscape. The critical fire and building code safety requirements were incorporated in the interior renovation of the structure. The exterior fire escape was relocated, windows replaced or renovated, terrazzo and marble steps were cleaned, and the interior exit stairs were enclosed.

Anaheim

The corner of Anaheim and Roswell is a perfect example of an urban and high population density area of Long Beach. In this context, the designer wanted to make a statement as to what constitutes a living in a modern city, a place of happening, speed, ideas, and mobility.

The main goal of the design is to create a unique, interesting, and memorable architectural expression. The shapes, pop-outs, recessions, generous balconies, angles of walls, and roof lines bring vibration and break the horizontal massing of the building. The materials are contemporary, with smooth stucco and metal siding. Modern aesthetics and design is applied to the stucco walls with a line of screeds. The contemporary accent colors are fit for the urban feeling of street mixed with the Southern Californian sunny climate.

Anaheim and Roswell - Rear

Anaheim and Roswell – Rear

On the exterior perimeter of the building draught resistant plants contrast with the lush, green, interior courtyard, which creates the feeling of oasis and rest place in a busy and vibrant city.