Hilltop Residence for Mr. McCune

Located at the top of Signal Hill, this sophisticated urban villa’s most prized feature is an unprecedented 360 degree view of Long Beach, Catalina island, the Palos Verdes peninsula, and the pacific ocean. The residence has approximately 3,700 Sq. Ft., with 4 bedrooms, 4 bathrooms, 2 offices, and a 3 car garage,  with an elevator on all 3 levels. It is considered by professionals as the most amazing custom home ever built in the City of Signal Hill.

The biggest challenge faced in the project was compliance with the View Protection Ordinance enforced by the city of Signal Hill. Designer Bozena Jaworski conducted extensive community meetings, followed by public hearings of the Planning Commission. The plans were molded and modified to address neighbors concerns and mitigate the view impact. Finally, the entitlement to build the residence and the carriage house was granted by the Planning Commission.

The European-inspired exterior features a stylish tower element, to give the house impact when seen. Varied low-pitch roof lines, wrought iron balconies, tilt-turn awnings, and stone elements all make the structure pleasant to see.

McCune Hilltop Residence - Interior

McCune Hilltop Residence – Interior

The first floor has an elegant staircase leading up to the expansive second floor, with bedrooms, an adjoining gourmet kitchen, and covered decks with spectacular views of the Pacific Ocean. The elevator allows for easy access to the exquisite Owner’s retreat located on the third floor, where great views and absolute privacy provide a spa-like setting.

Hillside View Development

The Hillside View development is one of the projects that demonstrates RPP’s ability to think innovatively. The site planner envisioned a small-town feel in the middle of an urban area. The eleven single family homes create a streetscape as no other in Long Beach. The hillside homes gently cascading down Gundry Avenue are unified by scale and concept of elevations, and yet, custom details and roof lines provide colorful diversity. Walking down the street brings to mind the famous streets of San Francisco. The homes are facing the open space of a golf course range, above which home owners can admire a view of downtown Long Beach and the hills of Palos Verdes.

Hillside View Development - Construction Phase

Hillside View Development – Construction Phase

The site design inspiration originated from the dynamic interaction between the client, the surrounding residential neighborhood, the site planner, and the city planners, which resulted in the integration of site engineering, view impact mitigation, street improvement, and small lot subdivision. RPP Architects conducted several community meetings, planned commission presentations, and were successful in obtaining approvals for the specific plan and land entitlements for eleven residences, with approximately 3,000 Sq. Ft. of floor area each, with 4 bedrooms, 3 bathrooms, and over-sized garages.

Hillside View Development - Site Proposal

Hillside View Development – Site Proposal

Ebel Auditorium to Loft Conversion

The Ebel Club Auditorium building conversion is an interesting example of innovative thinking in creating new residential possibilities. The developer and architect converted the historical landmark auditorium through spatial transformation of its volume and insertion of eleven residential lofts within the existing exterior.

The one and two-level loft sizes vary from 1,200 to 2,290 Sq. Ft. The existing envelope of an old auditorium building allowed for creating unique lofts with high ceilings on the first floor and two story units on the second level. Roof truss elements seem to perforate new wall divisions and appear in unusual places, rcreating a feeling of modern art.

Ebel Auditorium Lofts - Interior

Ebel Auditorium Lofts – Interior

The modern loft living spaces are reinforced by concrete floors and walls, 8′ high doors, and exposed duct and steel construction elements. The top units mezzanine provides access to a small secluded roof deck with a magnificent view of the Long Beach skyline view. One of the most serious problems the Architect had to resolve was the amount of lighting in the residential lofts, which was quite different from that needed in the dark auditorium. The eastern-facing façade is pierced with large windows, doors, and assembly openings, and enriched with far extending private balconies. The front historical façade and entry were preserved in original form. RPP Architects provided historical landmark designation assistance, land entitlements and timely processing of the building permits as well as construction support services.